KOMBUCHA – SKRIVNOSTNA PIJAČA, KI JE OBNORELA SLOVENIJO

KOMBUCHA – SKRIVNOSTNA PIJAČA, KI JE OBNORELA SLOVENIJO

Kaj je kombucha?
Kombucha je kiselkast in šumeč napitek, narejen iz fermentiranega čaja in izbrane mešanice stisnjenega sadja ali zelenjave. Nastane skozi proces fermentacije, pri katerem simbiotska kultura bakterij in kvasovk, imenovanih »scoby«, presnavlja sladkan čaj in ga spreminja v pijačo, bogato s probiotiki. Rezultat je naravno mehurčkasta in blago kisla mešanica s posebnim okusom, ki združuje sladkost čaja z okusi svežege sadja in zelenjave.
Priljubljenost te nadvse zanimive in posebne pijače v zadnjih letih narašča. Marsikomu predstavlja zdravo alternativo sladkim gaziranim pijačam.
Zakaj je kombucha zdrava?
Pogosto jo cenimo zaradi njenih potencialnih koristi za zdravje. Poleg tega, da krepi imunski sistem, ta »živa« pijača ojačuje zdravje prebavnega sistema in pripomore k uravnoteženi črevesni flori. Vsebuje tudi antioksidante, ki lahko pomagajo zmanjšati oksidativni stres v telesu.
Kdo stoji za »Isa Kombucha«, mladim slovenskim podjetjem?
Mlada podjetnica Isabela Antunovič, je pri rosnih 17-ih letih ustvarila podjetje »Isa Kombucha« in očarala slovenski trg s svojo zgodbo. Tik pred zaključkom osnovne šole, se je z družino preselila iz Amerike. Tam se je v domačem hladilniku vedno znašla kombucha, katera jo je navdušila že v ranem otroštvu. Ob selitvi v Slovenijo, nato kvalitetne kombuche ni zlahka zasledila na trgu. Tako se ji je porajala ideja, ki ji je spremenila življenje...
Zdaj 20-letni Isi redno pomaga mlada ekipa, ki vsakodnevno ustvarja v tovarnici blizu centra Ljubljane. Njihova misija je ustvariti malo stekleničko, polno življenja, ki ljudem prinese veselje in zdravje.
Trenutno je 5 okusov kombuch, »Lov(e)anda«, »Razzmatazz«, »Hot Granny«, »Basil Breeze« in »Pinako«, na voljo v največjih trgovskih verigah in gostinskih lokalih, pakete kombuch pa z ekipo tudi osebno dostavljamo na dom po celotni državi. Najbolj navdušeni se preko spletne trgovine prijavijo na tedensko ali mesečno naročnino paketa »Issa Mix«, ki vsebuje 12 stekleničk različnih okusov kombuch.
 
Kakšen je skrivnostni recept Ise?
V podjetju »Isa Kombucha«, prioritiziramo visoko kakovost z natančnim pristopom izdelave. Uporabljamo le najboljše in naravne sestavine. Naša kombucha velja za »polno življenja«, saj v procesu fermentacije in shranjevanja skrbno pazimo na ohranitev vitaminov, mineralov in probiotičnih bakterij in jo za razliko od večine ne pasteriziramo saj bi tako uničili dobre bakterije in kvasovke. Prav zaradi svoje žive narave, jo praviloma hranimo v hladilniku na 2-8°.
Pri izdelavi baze uporabljajo pravi čaj, Sencha iz Japonske in Yerba Mate iz Južne Amerike, mešanici dodamo še pesin sladkor, ki je popolnoma veganski.
Nato v čaj dodamo SCOBY (simbiotska kultura bakterij in kvasovk). Ta poskrbi, da čaj v dobrem tednu dni fermentira. Vse to se dogaja v manjših, 6 litrskih, steklenicah, kar omogoča dobro razmerje tekočine s »scoby« in čistejši okus.
Ko je baza pripravljena, nastopi dodajanje okusa. Isina kombucha je v prvi vrsti narejena iz hladno stiskanega sadja in zelenjave, medtem ko veliko konkurenčnih proizvodnikov uporablja običajne sokove, arome in pri tem izgubljajo ključne vitamine in minerale. Za barvo izdelka pri »Isa Kombucha« ne uporabljajmo umetnih barvil, temveč naravno barvo definirajo hladno stisnjeno sadje in zelenjava.
Prav s tem skrbnim pristopom in izbiro sestavin stavimo na visoko kakovost in dolgoročno zaupanje strank. Redno vlagamo v sicer dražje sestavine, ki zagotavljajo boljši okus, nikakor pa se ne poslužuje slabih praks masovne proizvodnje (umetnega gaziranja, priprave v večjih posodah, dodajanja umetnih sladil in sokov). 
Zdrava, okusna in polna življenja. Ste jo že poskusili?
 
Back to blog